Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
“Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan……..”
1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datangi oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat menggerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.
2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.
3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.
4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.
5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T. memberi minum hingga ia merasa puas.
6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.
7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadaan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T. lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang – benderang.
8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.
9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH S.W.T. lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.
BERSABDA RASULULLAH S.A.W. : “SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT”

Advertisements

14 Responses to “9 Mimpi Rasulullah”

 1. Cuncun Says:

  Subhanallah cerita yang indah sekali…
  Pengalaman Rosul Muhammad S.A.W memang jadi acuan tiap manusia untuk lebih beribadah dan menyempurnakan segala ibadahnya…

 2. musafir Says:

  salam cerita yg sgt memberi kesan di qalbu..er mintak halal ana copy crita ni untuk kongsian bersama..

 3. Nurul Nadiah Says:

  SUBHANALLAH,,trsntoh saya membaca kisah Rasulullah S.A.W…

 4. zati Says:

  SUBHANALLAH,sungguh bmkna mmpi RASULLULLAH,izinkan ana copy..syukran


 5. Amalan yang tulus-iklas, bahagia dunia akhirat.

 6. abdul hafiz berhan Says:

  sungguh terharu..
  minta di kongsi bersama ye..

 7. Rina Says:

  salam cerita yg sgt memberi kesan pada saya, saya minta izin utk di copy dan di kongsi..

 8. sari Says:

  as salam..
  mohon izin copy paste untuk dikongsi bersama..

 9. dih Says:

  mohon izin copy paste

 10. budi Says:

  subhanalloh… yaa rosululloh kami sungguh mengharapkan perjumpaan dengan engkau di akhirat nanti untuk bersama-sama menghadap Alloh SWT… semoga Alloh mengabulkan permohonanku ini…amiin

 11. Sara Says:

  mnta izin copy paste eh…

 12. nor mee Says:

  saya pun minta izin nak copy paste… =) utk dimuatkan di dalam blog saya… http://justashobby88myra.blogspot.com/ its all about islam..insyaallah =)

 13. Ujang Aak Says:

  mnta izin copy paste eh…

 14. kamino Says:

  masya allah, kisah yang bermakna banget sebagai renungan buat orang-orang yang beriman, termasuk saya, dan yang terkesan adalah ; sampaikan pesanku kata nabi, walau hanya satu ayat, marilah saudara-saudaraku seiman kita laksanakan pesan rasul ini kepada saudara-saudara kita yang belum mengetahui tentang betapa perlunya ilmu keislaman ini, untuk bekal diakhirat kelak, insya allah semoga kita termasuk orang yang sholeh dan menjadi hamba allah yang taat ibadah dan menjadi umat nya nabi muhammad saw yang disayangi,….amiin ryb almn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s