Tazkirah dan sirah nabi untuk pengajaran dan pengetahuan mengenai Islam dan Wali-Wali Allah.

PETIKAN HADIS MENGENAI DOSA BESAR

Hadis Abu Bakrah r.a katanya:
Ketika kami bersama Rasulullah s.a.w, baginda telah bersabda: Mahukah aku ceritakan kepada kamu sebesar-besar dosa besar? Ianya tiga perkara, iaitu mensyirikkan Allah, mengherdik kedua ibu bapa dan bersaksi palsu atau kata-kata palsu. Semasa Rasulullah bersabda, baginda sedang bersandar lalu duduk. Baginda terus mengulangi sabdanya sehingga kami berkata: Semoga baginda berhenti dari menyebut Hadis tersebut.

Sama-sama kita jadikan iktibar dan pengajaran dari apa yang kita baca. Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah wajib keatas setiap orang islam. Untuk mengetahui kisah-kisah selanjutnya sila ke laman blogs saya di www.afiqsafuan.blogspot.com untuk cerita dan kisah-kisah para nabi dan wali-wali Allah.

21 Responses to “SIRAH DAN TAZKIRAH”

  1. jalutkuang Says:

    harap sedara tak kisah sekiranya saye mengambil beberape artikel dari web sedare untuk berdakwah pula dalam web saye.harap sedare teruskan usaha untuk agama Islam yang tercinta…sekian

  2. azri abu bakar Says:

    Asalamualaikum saya nak kongsi tentang apa2 mengenai cerita dan tauladan yang baik di paparkan dengan seluruh umat Muslimin dan Muslimat,semoga usaha saudara di limpahi rahmat dari Allah SWT,amin.

  3. pak ndak Says:

    AlhamduLILLAH, byk manfaat yang sy dapat dari blog saudara.

  4. sarifudin Says:

    Assalamu ‘alaikum wr. wb.
    Salam sejahtera untuk saudara2ku di Malaysia
    mohon ridhonya karena ada beberapa judul tertentu yang saya kopi untuk saya pelajari, terima kasih

    Wassalam


  5. Assalammualaikum!

    saya kagum dengan blog anda alhamdulilah banyak faedahnya setelah membaca artikel2 islam anda ‘syabas’ terus kan penyebaran info islam atau tips berguna pada pengunjung yang ingin mencari jawapan atau pengetahuan yang berguna!

  6. m.salihin Says:

    bagaimana untuk kita mendapat ketenangan hati dan keredhaan ALLAH..

  7. Muhammad Jamil Says:

    Ya Salam,

    Syukur Alhamdulillah blog anda amat baik buat rujukkan bagi remaja hingga dewasa.

    Saya amat minat jika si selitkan cerita2 motivasi buat pelajar2 kita mencapai cemerlangan demi kebaikan UGAMA, KELUARGA, MASYARAKAT dan NEGARA.

    Syukran jazakullah.

  8. iLah_saKura Says:

    ~assalamualaikum..
    sy memohon maaf dan meminta izin untuk mengambil beberapa artikel atau kata2 sbagai pedoman smua..trme kasih..

  9. hamba ALLAH yang kerdil lagi hina.. Says:

    salam ukhuwah..erm,,keep islam..islam itu mudah..namun,apa yang kta lihat hari ini umat islam mempermudahkan begitu sahaja..sebagai muslim,tgur lah saudara2 kita ke arah ke baikan…sesungguh dalam sebuah hadis rasulullah saw bersabda tidak ber iman seseorang itu,selagi dia tidak menyayangi saudara nya,sebagaimana dia menyayangi diri nya…jd,kta tidak boleh membiarkan saudara kta ke arah kemungkaran..amar makruf,nahi mungkar..salam

  10. Khairi Alias Says:

    Salam…
    Mohon utk berkongsi artikal di atas…

  11. al nizam Says:

    salam…saye minta izin untuk berkongsi artikel yang sgt berguna ini…

  12. Hamba Allah Says:

    Harap saya mendapat izin daripada anda untuk menggunaka beberapa artikel untuk sesi tazkirah di sekolah.Semoga Allah memberkati hidupmu selalu.Amin.

    Salam.

  13. norashikin Says:

    salam…saya mintak izin yea untuk copy buat tatapan saya sendiri dan juga kawan2…terima kasih…

  14. yatt Says:

    Assalamu’alaikum..saya mohon copy beberapa artikel utk d kongsikan bersama rakan2..terima kasih.

  15. noha Says:

    mohon share

  16. nuruddin Says:

    salam saya sahabat baru disini

  17. ida nerina Says:

    assalamualaikum..
    saya minta maaf..sbb ada ambl bbrapa artikel dri anda..
    sekian,, saya mohon maaf..
    terima kasih.

  18. ariffyusof Says:

    mohon share dengan rakan dan anak murid..

  19. Jauna Qistina Says:

    Assalamualaikum..terima kasih berkongsi ilmu..mohon share ye..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 58 other followers